Evde hosting - sunucu olur mu? Nasıl olur?

 Web site kurulumu yada web site yöneticiliğine soyunan her kişini eninde-sonunda aklına gelmiştir bu evden hosting yada sunucu barındırma işlemi. Nitekim yapanlar, kullananlarda olmuştur. Hatta kullanmaya devam edenlerde vardır. 

Peki evden bu iş yapılır mı? Böyle bir işlemin artıları, eksileri neler? En önemlisi de maliyeti nedir? 

Bir hosting - sunucu hizmetini evden barındırabilmek için ihtiyacınız olan;

  • Hızlı bir internet hattı
  • Çalışan bir bilgisayar
  • Aktif bir alan adı
  • Bir miktar zaman ve emek

Hızlı bir internet hattı

Günümüzde profesyonel olarak alacağınız en ucuz hizmette bile size sağlanacak olan internet hattı en azından 100 MB/s hızında simetrik bir bağlantı olacaktır. Yani indirme hızı (Download) ve karşıya yükleme hızı (Upload) aynı oranda olacaktır. Ancak evlerimizde kullanılan internet paketlerinin %90 dan fazlası simetrik değildir, asimetriktir. Yani karşıya yükleme hızı, indirme hızınızdan çok daha düşüktür. Oysa bizim asıl ihtiyacımız olan da tam olarak karşıya yükleme hızının yüksek olmasıdır. Daha işin başında bir gol yiyoruz maalesef buradan. Karşıya yükleme hızımız (Gönderme) düşük olursa, web sitemize bir kaç kişi girip sayfalarda gezmeye başladığında evinizdeki bilgisayardan veri gönderimi yapılır. bu durumda bağlantı hızı düşük olursa sitemizi ziyaret den kişiler veri alımı yapamayacağı için yanıt vermeyen sayfalarla karşılaşacaklar. 

Çalışan bir bilgisayar

Çalışan bir bilgisayar, donanım özellikleri öyle çok ahım şahım olması gerekmez. Sonuçta dev bir sunucu barındırmayacağız. Bu bilgisayar 24 saat / 7 gün aralıksız çalışacak, bilgisayar kapandığı an web sitenizde kapandı demektir. Az enerji sarfiyatı için dizüstü bir bilgisayar kullanmak daha faydalı olacaktır, ancak bu haliyle bile yine de aylık en azından 20 TL tutarında elektrik harcaması muhtemeldir. Şöyle ki; Bilgisayarınız 35 Watt enerji harcıyorsa ( 35 Wh = 0.35 kWh) 24 saatte 35W * 24 saat = 840 Watt günlük harcama. Bu da 840W * 30 gün =  25.200 Watt (25.2 kW) yapar. Şuanda evlerimizde kullandığımız elektriğin toplam maliyeti kW başına 0.79 TL dir. Öyleyse 25.2 kW * 0.79 = 19.9 TL aylık elektrik faturası demektir. Şuanda aylık 20 TL ödeyerek profesyonel bir hosting hizmeti satın alabilirsiniz.

Aktif bir alan adı

Alan adını her hangi bir uzantıda alabilirsiniz. Şuanda ortalama bir alan adı fiyatı yıllık 40-80 TL arası değişmektedir. Ancak profesyonel yıllık bir hosting paketi aldığınızda bazı firmalar alan adlarını ilk yıl ücretsiz sağalmaktadırlar.

Bir miktar zaman ve emek

Kuracağınız hosting yada sunucu hizmetinin tüm işlemleriyle siz ilgilenmeniz gerekecek. Sunucu kurulumu, Hosting yönetim paneli kurulumu, Alan adı kurulumu, Modem ayarları ve diğer ayarlama ve optimizasyonları kendiniz yapacaksınız. Ayrıca sunucunuzla ilk kurulum sonrasında da sürekli olarak ilgilenmeli, güncel tutmalı ve şartlara göre ayarlamalarını yapmalısınız.



Artıları - Eksileri neler olacak?

Eksileri:

İlk eksi yanı hazır alacağınız profesyonel bir hizmete göre daha maliyetli olmasıdır. Harcana enerji, Zaman, Emek ve diğer masraflar daha fazlaya mal olacaktır. 

İnternet hattınız yeterince kaliteli olmazsa, web sitenizde sürekli kesintiler yaşanabilir. Hem kullanıcı hem de arama motorları için olumsuzluklar oluşabilir. Ayrıca şebeke kaynaklı internet yada elektrik kesilmelerinde yedek hatlarınız olmayacağı için yine kesintiler yaşanacaktır.


Maliyetlerden kaçınmak için kullanacağınız, açık kaynaklı sunucu yazılımları size daha fazla vakit kaybettire bilir ve oluşacak tüm sorunları da kendi başınıza çözmeniz gerekecek.

Sunucu güvenliğinin sorumluluğu sizin üzerinizde olacak. Her hangi bir güvenlik ihlalinde hesabını kimseden soramayacaksınız. Sorumlu siz olacaksınız. 

Tüm bunlara ayırdığınız zaman ve emek sonucu web sitenize ayıracağınız vakitten kısmanız gerekecek.  Bu da performans kaybı anlamına geliyor. 

Yasal olarak tüm sorun ve sorumluluklarda muhatap doğrudan eviniz ve siz olacaksınız.


Artıları:

Her şeyin kontrolü elinizde olacak. Donanım elverdiği kadar çok web sitesi, hosting hesabı oluşturabilirsiniz.




Evde hosting - sunucu olur mu? Nasıl olur? Evde hosting - sunucu olur mu? Nasıl olur? Cihan tarafından 2021-05-04T01:00:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.