USB Disk bölümleme - Komut Satırı (CMD)

Bu gün USB Flash belleğimi iki parçaya bölme ihtiyacım oldu ve yabancı kaynaklarda biraz araştırmadan sonra bu işlemin hiç bir ek programa gerek kalmadan Windows komut satırından yapılabildiğini öğrendim ve denedim. Sonuç başarılıydı. USB Flash Disk bölmeye ihtiyacı olanlarınız için bu basit işlemi sizlere de aktarmak istedim.



Bu işlemi Windows işletim sistemimizde dahili olan DiskPart aracı ile yapıyoruz. Bu araç komut istemi ile çalıştığı içinde yine Windows sistemimizde dahili olan CMD olarak ta bilinen Komut İstemi aracını yönetici olarak çalıştırıyoruz. Kısa yol olarak Win+X tuşlarını kullanabilirsiniz.

Komut satırı açıldığında ilk olarak DiskPart aracını çalıştırmak için diskpart komutunu giriyoruz.
Ardından bilgisayarımıza bağlı olan diskleri görebilmek için list disk komutunu giriyoruz ve bu komut bizlere bir liste sunuyor. Bu listeden boyutuna göre USB Flash disk'i belirliyoruz. Örneğin disk'in önünde Disk 2 yazıyor diyelim.
Öyleyse komut satırına selec disk 2 komutunu veriyoruz ve işlemler için USB Flash diski seçmiş oluyoruz.
Ardından clean komutunu giriyoruz bu komut diski tamamen silecektir. İçerisinde verileriniz olmadığına emin olunuz.
Şimdi ise temizlenmiş USB disk üzerinde ilk bölümü oluşturmak için create partition primary size=5000 komutunu gireceğiz ancak buradaki size=5000 ifadesi ilk bölümün 5000 MB yani yaklaşık 5 GB olması gerektiğini söylüyor. Siz bu kısmı kendi disk boyutunuza ve bölmek istediğiniz alana göre seçmelisiniz. Benim diskim 14 GB boyutundaydı ve ilk bölümü 5 GB olarak ayarladım kaldı geriye 9 GB alanım.
Şimdi öncelikle ilk oluşturduğumuz alanı biçimlendirmeliyiz bunun için format quick fs=fat32 label="USB Disk 1" komutunu giriyorum ve bu komut diskin ilk bölümünü FAT32 biçiminde biçimlendiriyor ve birim etiketine de USB Disk 1 ismini veriyor.
Daha sonra birime bir sürücü harfi atamak için assign komutunu veriyorum daha sonra active komutunu girerek ilk bölümdeki işleri bitiriyorum.
İkinci bölüm içinde yine komut satırına create partition primary size=9000 komutunu giriyorum ve bana 9 GB'lık bir bölüm daha oluşturuyor.
Bunu da NTFS olarak biçimlendirmek istersem format quick fs=ntfs label="USB Disk 2" komutunu veriyorum ardından tekrar assign komutuyla sürücü harfi atıyorum. Son olarak exit komutu ile işlemi bitiriyorum.

Genel görünüm şöyle olacak:


list disk
select disk 2
clean
create partition primary size=5000
format quick fs=fat32 label="USB Disk 1"
assign
active
create partition primary size=9000
format fs=ntfs quick label="USB Disk 2"
assign
exit



  • Bu işlemleri yaparken arka planda disk biçimlendir vs. türünden bildirimler açılabilir ancak siz komut penceresi haricinde hiç bir işlem yapmayınız. 
  • USB sürücüler kendileri için bir miktar alan ayırırlar örneğin benim 16 GB boyutundaki diskimin kullanılabilir alanı 14 GB küsür ve ben bu yüzden 5 GB ve 9GB toplamda 14 GB iki bölüm oluşturdum. İşlemlere başlamadan önce Bilgisayarım klasöründen diskinizin üzerine sağ tık yaparak özelliklerini görüntüleyin ve kullanılabilir alana bakın işlemleri yaparken ihtiyacınız olacaktır.
Daha detaylı bilgi için Microsoft'un DiskPart sayfasına göz atabilirsiniz.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/diskpart
USB Disk bölümleme - Komut Satırı (CMD) USB Disk bölümleme - Komut Satırı (CMD) Cihan tarafından 2020-05-17T02:02:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.