Aşırı büyük bir DOM boyutundan kaçının - PageSpeed

PageSpeed test aracı yada Lighthouse test aracında karşılaştığımız Aşırı büyük bir DOM boyutundan kaçının sorunu için çözüm önerileri.

Aşırı büyük bir dom boyutundan kaçının nedir?


Tarayıcı mühendisleri, sayfaların yaklaşık olarak 1.500'den az DOM öğesi içermesini önerir. En iyisi, 32 öğeden ve 60 alt/üst öğeden az olan bir ağaç derinliğidir. Büyük bir DOM, bellek kullanımını artırarak daha uzun stil hesaplamalarına, yol açabilir ve yüksek maliyetli düzen yeniden düzenlemeleri (yeniden akış).

A large DOM will increase memory usage, cause longer style calculations, and produce costly layout reflows. Türkçesi: Büyük bir DOM bellek kullanımını artıracak, daha uzun stil hesaplamalarına neden olacak ve maliyetli düzen yeniden akışları üretecektir.



Yukarıdaki sorun yada öneri bildirileri PageSpeed test aracında yada Lighthouse test aracında karşımıza çıkabilir. Sorun açıklamasında belirtilen DOM'u bir çok dalı olan bir dijital ağaç gibi düşünebilirsiniz. Bu ağacın boyutu çok büyük ve dalları da çok uzun ve karmaşık olursa tarayıcılar bu ağacı taramak için çok fazla zaman ve kaynak harcarlar ve bu durum web sayfamıza yada sitemize olumsuz bir katkıda bulunur.





Hata bildiriminde de belirtildiği üzere tavsiye edilen en fazla toplam DOM ögesi 1500'dür ve bu hatayı alıyorsanız web sitenizin teması/kodlaması bu kurallara uymuyor demektir.


Aşırı büyük bir dom boyutundan kaçının hatası nasıl çözülür?


Bu hatayı çözmek için web sitenizin ön yüzünün yani tasarımının yada temasının elden geçirilip kurallara uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer kodlama bilginiz yoksa ki şuan bu yazıyı okuyorsanız büyük bir ihtimal pek yoktur, o halde ya siteniz için kurallara uygun ve iyi bir şekilde kodlanmış bir tema / yada sistem tercih etmeniz gerekecektir. Bir diğer öneri ise daha fazla zaman ve masraf harcayarak bir profesyonelden yardım alıp sitenizi elden geçirmesini istiyebilirsiniz. 


Bu hatayı çözmek gözle görülür bir fark yaratır mı?


Bu hatayı çözmeniz eğer DOM boyutunuz aşırı yüksek değilse pek bir fark yaratmaz. Yani DOM boyutunuz 1600-2000 civarı bir düzeydeyse bu hatayı görmezden gelip devam edebilirsiniz. Bu durum size dikkate değer bir olumsuzluk yaratmayacaktır.


Aşırı büyük bir DOM boyutundan kaçının - PageSpeed Aşırı büyük bir DOM boyutundan kaçının - PageSpeed Cihan tarafından 2020-05-25T01:48:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.