Wordpress de webp resim dosyalarını yüklemek

Henüz webp formatındaki resim dosyalarına destek eklemeyen Wordpress sitenize kendiniz bu desteği basit bir kaç adımda ekleyebilir ve Wordpress üzerinden webp formatındaki resimleri normal bir şekilde yükleyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bir kaç satır kod eklemek.

Wordpress webp formatındaki resimleri yüklemek


Webp formatının kullanımı giderek yaygınlaşıyor ve tanınıyor. Wordpress varsayılan olarak henüz webp formatındaki resim dosyaları için destek eklemedi, bu dosyaları yüklemeye çalıştığınızda, dosya türünün desteklenmediğine dair bir uyarı ile karşılaşırsınız. Ancak kullandığınız temanın functions.php dosyasına aşağıda paylaşmış olduğum küçük kod bloklarını ekleyerek sorunsuz bir şekilde webp formatındaki resimleri normal resim dosyaları gibi hem yazı editöründen, hemde ortam kütüphanesinden yükleyebilirsiniz.

İşlemlere başlamadan önce her hangi bir hata yapma ihtimalinize karşın worpdress temanızın functions.php dosyasının bir yedeğini alın ve ardından işlemlere başlayın.

Aşağıdaki kodları kullandığınız temanın functions.php dosyasına, ister Yönetim panelinden yada isterseniz FTP üzerinden ekleyiniz.

//** *Webp resim dosyaları için yüklemeyi etkinleştir.*/
function webp_upload_mimes($existing_mimes) {
    $existing_mimes['webp'] = 'image/webp';
    return $existing_mimes;
}
add_filter('mime_types', 'webp_upload_mimes');
//** * Webp resim dosyaları için önizlemeyi / küçük resmi etkinleştirin.*/
function webp_is_displayable($result, $path) {
    if ($result === false) {
        $displayable_image_types = array( IMAGETYPE_WEBP );
        $info = @getimagesize( $path );

        if (empty($info)) {
            $result = false;
        } elseif (!in_array($info[2], $displayable_image_types)) {
            $result = false;
        } else {
            $result = true;
        }
    }

    return $result;
}
add_filter('file_is_displayable_image', 'webp_is_displayable', 10, 2);
Henüz bu webp olayını ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmeyenleriniz için kısaca webp google himayesinde geliştirilmiş yeni olmasada, ancak yaygınlaşmaya başlamış verimli bir görüntü/resim formatıdır. Görüntüleri webp formatına dönüştürüp, sıkıştırmak jpeg yada png dosyalara göre çok daha verimlidir. 100 kb boyutunda bir jpeg resmi webp olarak dönüştürüp, sıkıştırdığınızda  aynı kaliteyi yarı yarıya dosya boyutuyla sağlayabilirsiniz. Böylece hem görüntüler hosting alanınızda daha az yer kaplar hemde sayfalarınzın yüklenme süresine olumlu katkı sağlar.

webp görüntülerin tarayıcı desteği






Ayrıca PageSpeed test aracındaki " Resimleri yeni nesil biçimlerde yayınlayın " sorunu ve uyarısınıda web sitenizdeki resim dosyalarını webp formatına dönüştürüp, uygun bir şekilde sıkıştırarak çözüm sağlayabilirsiniz.
Wordpress de webp resim dosyalarını yüklemek Wordpress de webp resim dosyalarını yüklemek Cihan tarafından 2020-03-21T04:42:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

2 yorum:

  1. WebP has such a nuance - not all browsers support it. For example, iOS Safari, regular Safari, IE - do not support WebP. https://caniuse.com/#feat=webp Therefore, you must always store at least two versions of each image. Webp (for WebP-enabled browsers) and original image. And give the right version depending on the browser. And the original image must also be optimized/compressed - so that even for browsers without WebP support, images will be optimized (lighter in weight) - this is the third! version of the file.. At the optipic service, I recently noticed a new functionality in which all of this is already in the box. https://optipic.io/en/cdn/ You can even connect everything so that the urls of the images do not change (they remain exactly the same and look like internal urls on my site). But in fact, they are loaded through their system with automatic compression, conversion to webp and recognition of webp support. It turns out that everything is simple and beautiful, and inexpensive))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Safari and IE do not care much. Only 9% of my website users use Mobile Safari and 2% use Desktop Safari. The CDN service you specified looks quite interesting.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.