Dünya'nın enlerinden küçük bir derleme

Bu sefer farklı ve genel kültür içeren bir şeyler paylaşmak istedim. Harıl, harıl uzay araştırmalarının yapıldığı bir dönemdeyiz ve henüz uzayı keşfettiğimiz kadar kendi dünyamızı keşfedemedik. Bu aslında gayet normal karşılanacak bir durum konu insan olduğunda, nitekim insan oğlunun yapısı gereği ulaşılmaz olan, sahip olunamayan, hakim olunamayan herşey çok daha değerli ve çok daha merak çeker olmaktadır. Günümüzde dünyadaki okyanusların henüz sadece %10'luk bir kısmının bile keşifedilemediği düşünülmekte.




Dünya'nın merkezinden en yüksek noktası


Ekvador ülkesindeki 6.310 metre yüksekliğindeki  Chimborazo dağının zirvesi, Dünya'nın merkezinden hesaplandığında 6.384.557 metre ile en yüksek nokta olmaktadır. Chimborazo dağından çok daha yüksek dağlar olmasına rağmen Dünya'nın şeklinin tam bir küre olmaması ve kutuplardan basık, ekvatordan şişkin olması nedeniyle Chimborazo dağının zirvesi, konumu gereği dünyanın merkezine en uzak noktadır.


Dünya'nın en uzun dağı






Normalde deniz seviyesinde belirli bir yükseklikteki yeryüzü çıkıntılarına dağ denilmektedir ve dağların yükseklikleri deniz seviyesinden hesaplanılır. Ancak Hawaii adalarındaki en yüksek dağ olan Mauna Kea dağı tabanından zirvesine kadar 10.100 metre yüksekliği ile Dünya'nın en uzun dağı olmaktadır. Fakat sadece 4.207 metresi denizin üzerindedir ve bu nedenle dağın denizin altında kalan kızmı hesaba katılmaz. Dolayısıyla böylesine uzun olmasına rağmen Dünya'nın en yüksek dağı sayılmamaktadır.


Dünya'nın en yüksek dağı






Himalaya sıra dağlarından olan Everest dağı Dünya'nın en yüksek dağı sayılmaktadır. Günümüzde tırmanışı moda olmuş ve hatta turizm haline gelmiştir. Zaten oldukça yüksek bir konumda bulunan Everest zirvesi 8.848 metre olarak kabul edilmektedir.


Dünya'nın en derin çukuru






Pasifik Okyanusunda, Mariana adaları yakınında bulunan ve adına Mariana Çukuru denilen nokta Dünyada deniz seviyesinden en derin yer olarak bilinmektedir. En son ve kabul edilen dijital  ölçümlere göre 10.994 metre derinliğinde kabul edilmektedir. Bilinen en derin nokta olmasına karşın Dünya'nın şekli nedeniyle merkezine en yakın yer değildir. Bu çukura ilk dalış 1960 yılında yapılmış olup inilen derinlik 10.916 metre olarak hesaplanmıştır. 2009 yılında ise ünlü yönetmen James Cameron 10.908 metre derinliğe dalış yapmıştır. En son dalış ise 2019 yılında Victor Vescovo tarafında 10.928 metreye yapılmıştır.


Dünya'nın merkezine en yakın tabanı






Arktik Okyanusunda ki bazı bölgelerin deniz tabanı Dünya'nın merkezine en yakın noktası olarak bilinmektedir. En derin noktası olan ve adına Litke Deep denilen deniz seviyesinden 5.450 metre derinlikte olarak kabul edilen nokta Dünya'nın şeklinin yamuk(aslında elips) olması nedeniyle merkezine en yakın noktası kabul ediliyor.
Dünya'nın enlerinden küçük bir derleme Dünya'nın enlerinden küçük bir derleme Cihan tarafından 2019-06-15T15:19:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.