Pagespeed Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın



Statik öğeleri verimli bir önbellek politikasıyla yayınlayın
Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın

Tarayıcı önbellekleme nedir?


Tarayıcı önbellekleme, bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarında yerel olarak sitenizde bulunan görseller,css dosyaları,js dosyaları, font dosyaları gibi belirli dosya türlerini ziyaretçinin bilgisayarında belirlenen bir süre boyunca saklanmasını sağlar. Bu sayede ziyaretçi site içerisinde gezinti yaparken yada farklı bir zamanda tekrar sitenize giriş yaptığında ilgili dosyaları yeniden indirerek zaman kaybetmek yerine, yerel olarak sakladığı dosyaları kullanacak ve böylece siteniz normalinden çok daha hızlı bir şekilde açılacaktır.

Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın


Web sitenizde HTTP üst bilgileri ile tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın. Bunu yapabilmek için web sitenizin FTP erişimine sahip olmalısınız. FTP dizininde sitenizin ana klasöründe .htaccess isimli bir dosya olması gerekir yoksa bile oluşturmalısınız. Böylece aşağıda vereceğim kodları .htaccess dosyanıza ekleyerek sizde tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanabilirsiniz.


## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType text/html "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 1 month"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##


Yukarıdaki kodlar hangi dosya türlerinin önbelleğe alınacağını ve bunların ne kadar süre ile önbellekleme yapılacağını belirliyor. Aşağıdaki kod ise önbellekleme işleminin kontrolünü yapmaktadır.


# 1 Month for most static assets
<filesMatch ".(css|jpg|jpeg|png|gif|js|ico)$">
Header set Cache-Control "max-age=31536000, public"
</filesMatch>


Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra .htaccess dosyamızı kayıt ederek kapatabiliriz. Artık web sitemiz tarayıcı önbellekleme işlemlerinden faydalanıyor. Not: Bu anlatım, apache ve litespeed sunucular için yapılmıştır.

Wordpress tarayıcı önbellekleme


Eğer Wordpress altyapısını kullanan bir siteye sahipseniz. Önbellekleme işlemlerini otomatik olarak yapan eklentiler mevcut. Fakat eklenti kullanmak istemiyorsanız da sizde yukarıda anlatılan .htaccess tarayıcı önbellekleme kodlarını kullanabilirsiniz. Bu arada şöyle bir şeyi not düşelim. Cache sistemi ve tarayıcı önbellekleme işlemleri farklı işlemlerdir. Bu iki işlemi karıştırmamaya dikkat ediniz.

Wordpress Stil ve Script dosya versiyonlarını kaldırma


Wordpress kullanılan stil ve script kaynaklarının url adreslerine versiyon numarası eklemektedir. Bu versiyon numarası tarayıcı önbellekleme işlemlerine engel olmaktadır. Bu versiyon numaralarını kaldırmak için aşağıdaki kodu kullandığınız temanın functions.php dosyasına eklemeniz gerekmektedir. 


function remove_version_scripts_styles($src) {
    if (strpos($src, 'ver=')) {
        $src = remove_query_arg('ver', $src);
    }
    return $src;
}
add_filter('style_loader_src', 'remove_version_scripts_styles', 9999);
add_filter('script_loader_src', 'remove_version_scripts_styles', 9999);


Pagespeed Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın Pagespeed Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın Cihan tarafından 2019-02-21T05:16:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.