Wordpress mi Blogger mı ?

"Wordpress mi, Blogger mı" sorusu yada sorunu bir çok yeni başlayan ve bir süredir bu işleri yapan webmaster ve web sitesi yada blog sahibinin aklını kurcalayan bir soru. Aslında istediklerinizi ve ihtiyacınız olanları belirledikten sonra veya zaten biliyorsanız cevap oldukça kolay bir şekilde ortaya çıkacaktır.



Kısa kısa her iki sisteminde özelliklerine değinelim ama öncelikle şunu belirtmekte fayda var; Konuda adı geçen Wordpress ibaresiyle wordpress.org kastedilmektedir. Blogger benzeri bir sistem olan wordpress.com bu konuda yer almamaktadır.

Blogger ücretsiz bir Google hizmetidir. Tamamen ücretsiz bir şekilde blog oluşturabilir, özelleştirilmiş tema kullanabilir, özel alan adı kullanabilir, yazılar ve sayfalar oluşturabilirsiniz. Tüm alt yapı yönetimini hiç kafaya takmanıza gerek kalmaz, ücretsiz ve sınırsızca Google tarafından yönetilen güvenli bir sistemdir. Hosting ücretleri ve yönetimi gibi yada trafik limitleri, CPU limitleri gibi hosting hizmetlerindeki sorunları Blogger sisteminde kafaya takmazsınız.

Dikkatinizi dağıtacak çok az şey vardır ve bu sayede ilginiz doğrudan web sitenizin içeriğinde olacaktır, direk yazı editörünü açın ve yazmaya başlayın. Kendimden biliyorum bazı zamanlar sırf wordpress'in kendisiyle vakit geçirmekten bir türlü web sitesinin içeriğine tam anlamıyla vakit ayıramıyorsunuz. Oysa şuan cihaneken.com.tr  de Blogger üzerinde barınmakta ve bu sayede kafam çok rahat. İstediğim an, ilham geldiği an açıyorum editörü yazmaya başlıyorum. Onun haricinde hiç bir şey dikkat çekmiyor.

Tüm bu güzel şeylerin yanında Blogger sizi bazı durumlarda sınırlandırabilir. Wordpress alt yapısındaki gibi keyfinizin istediği her özellik için iki tıklama ile yükleyebileceğiniz eklentiler yok, hatta bazı şeyleri yapmanız hiç mümkün değil Blogger üzerinde. Ancak Blogger alt yapısının sizlere sunduğu özelliklerle yetinmek zorundasınız. Ancak çok özel işlemlere/özelliklere ihtiyaç yoksa, sadece hoş bir tema giydirip içerik paylaşacaksanız gayet yeterli.


Wordpress açık kaynaklı olarak geliştirilen bir CMS dir. Piyasada en çok desteği olan, en çok tema ve eklenti çeşitliliğine sahip bir sistem. En amatör bir kişinin bile çok kısa sürede istediği özelliklere sahip, istediği türden bir web sitesi kurabilir. Her ne kadar gün geçtikçe ücretsiz yada açık kaynak tema ve eklenti seçenekleri gelişimini durdurmaya başlasa da yinede var olanlarla bile uzun yıllar tüm ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz.

Wordpress kurmak için bir hosting (barındırma) ve alan adına sahip olmanız gerekmektedir. Bir hosting size düzenli bir maliyet getirir. Donanımsal ve temel yönetimi barındırma sağlayıcısında olsa da size ayrılan alanı yönetimi ve koruması sizin sorumluluğunuzdadır. Ayrıca VPS yada VDS gibi barındırma türleri kullanırsanız sorumluluklarınız bir kat daha artacaktır.

Tüm bunların yanı sıra Wordpress size neredeyse sınırsız seçenek ve özelleştirme imkanı sunar. Bir çok isteğinizi hiç bir kod bilgisi gerekmeden hazır eklentiler yardımıyla web sitenize dahil edebilirsiniz. Size ve sitenize özel eklenti geliştirebilir yada bir profesyonele yaptırıp kullanabilirsiniz. Web sitenizin üyelik sistemini aktif edebilir ve üyelerinize özel içerikler yada yetkiler sunabilirsiniz. Kullanıcılarınızın kendi içeriklerini oluşturup yayınlamasına izin verebilirsiniz. Ayrıca woocommerce gibi ticari eklentiler yardımıyla sitenizi bir alışveriş sitesine dönüştürebilir ve güvenli ödeme seçenekleriyle satış yapabilirsiniz. Kısacası aklınıza gelecek her tür de web sitesini Wordpress ile oluşturabilirsiniz.

Peki nasıl seçim yapmak gerekir? Bence ihtiyaçlarınızı belirleyip bu şekilde seçim yapmanız daha doğru olacaktır. Tabi ki her bakımda Wordpress daha ilerde ve artıları olan bir sistem olsa da eğer tek işiniz düz yazı / makale / inceleme gibi şeyler paylaşmaksa Blogger işinizi yeterince görecek ücretsiz ve zahmetsiz bir sistemdir. Tek yapmanız gereken yazmak ve yayınlamaktır. İsterseniz zamana ve duruma göre Blogger web sitenizi sorunsuz bir şekilde daha sonra Wordpress altyapısına geçirebilir ve yayın hayatına orada devam edebilirsiniz. Ayrıca SEO bakımından değerlendirdiğimizde Wordpress yine bir çok özelleştirme ve imkan sunsa da Blogger 'in alt yapısının Google'a ait olması nedeniyle siz hiç bir özel çaba sarf etmeseniz bile içerikleriniz sıralamalara girecek ve insanlara ulaşacaktır.

Şuan da bu yazıyı okuduğunuz cihaneken.com.tr blog sitesi Blogger üzerinde faaliyet gösteriyor ve ben bu web sitesine SEO anlamında hiç bir özel çaba sarf etmediğim halde bir çok paylaşımım ilk sayfalarda sıralamalara girebiliyor. Tabi bu noktada kullandığım alan adının uzun yıllardır bende olması ve aktif olarak kullanıyor olmamın da etkisi azımsanmayacak kadar büyük.

Umarım bu yazı  size Wordpress mi, Blogger mı sorusuna cevap bulmakta yardımcı olur ve faydasını görürsünüz.

























Wordpress mi Blogger mı ? Wordpress mi Blogger mı ? Cihan tarafından 2020-05-15T00:13:00+03:00 tarihinde gözden geçirildi. Puan: 5

4 yorum:

  1. Merhaba Cihan Bey, siteniz güzelmiş Tebrikler. Bir sorum olacak belki bilginiz varsa yardımcı olabilirsiniz.

    Yaklaşık 5 ay önce https://timeofarticle.blogspot.com/?m=1 adıyla bir blog açtım...

    Son zamanlarda daha sık yazmaya başladım. Yaklaşık 41 42 yazı var... Ancak 2. Defa adsense başvurum reddedildi. Yetersiz içerik nedeniyle... Bir de bloğum bir türlü index almıyor. Search console robot x engelledi diye ikaz veriyor. İlginç ki bazı yazılar dizine eklenmiş oluyor bazıları olmuyor.. Ne yapmam lazım.. Nasıl bir strateji izlemeliyim. Site çöp mü olacak şimdi:( Yardımcı olursanız sevinirim.. İyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sitenizi Google Search Console'a kaydedip sitemap göndermelisiniz. Ayrıca adsens için belirli bir süreyi geçmiş ve içinde bariz bir şekilde belirtilmiş "Sorumluluk Reddi Beyanı" veya "Gizlilik Politikası" açıkça belirtilmelidir.

      Sil
  2. Tebrikler çok yalın ve güzel anlatmışınız.Bende şahsen blogger kullanıyorum ve çok rahatım.

    YanıtlaSil
  3. Yıllarca wordpress de boş yere hostinglere eklentilere vs. boşa para harcamışız. Bloggera geçtikte kurtulduk.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.